Income effect on consumption of sugar in Brazilian families
Efeito renda no consumo de açúcar em famílias brasileiras
Haroldo José Torres da Silva; Raphael Delloiagono Bezerra da Silva; Isabela Romanha de Alcantara; Peterson Felipe Arias Santos; Pedro Valentim Marques
Abstract
Keywords
Resumo
Palavras-chave
Referências
Andreyeva, T., Long, M. W., & Brownell, K. D. (2010). The impact of food prices on consumption: a systematic review of research on the price elasticity of demand for food.
Andriolli, B. G., Ferraz, D., & Oliveira, F. C. R. (2017, outubro 10-13). O padrão de consumo alimentar das famílias brasileiras: fatores determinantes e tendências. In
Bacchi, M. R. P., & Alves, L. R. A. (2004). Formação de preço do açúcar cristal empacotado ao varejo da região Centro-Sul do Brasil.
Besanko, D. A., & Braeutigam, R. R. (2020).
Bezerra, I. N., Vasconcelos, T. M., Cavalcante, J. B., Yokoo, E. M., Pereira, R. A., & Sichieri, R. (2021). Evolution of out-of-home food consumption in Brazil in 2008–2009 and 2017–2018.
Botelho, R. B. A., Akutsu, R. C., & Zandonadi, R. P. (2019). Low-income population sugar (sucrose) intake: a cross-sectional study among adults assisted by a Brazilian food assistance program.
Brandt, S. A., Carvalho, F. C., Resende, L. M. A., & Wong, S. (1987). A estrutura dinâmica de demanda de açúcar.
Browning, E. K., & Zupan, M. A. (2020).
Campos, S. K. (2010).
Castro, I. A., Majmundar, A., Williams, C. B., & Baquero, B. (2018). Customer purchase intentions and choice in food retail environments: a scoping review.
Chen, M. (2022). Engel’s law in China: some new evidence.
Claro, R. M., Levy, R. B., Popkin, B. M., & Monteiro, C. A. (2012). Sugar-sweetened beverage taxes in Brazil.
Costa, C. C., & Burnquist, H. L. (2001). Análise do processo de formação de preços de açúcar cristal e refinado no estado de São Paulo pós-desregulamentação do setor sucroalcooleiro.
Dalmarco, D. D. A. S., Aoqui, C., Rodrigues, D. B., & Marinho, B. D. L. (2014, dezembro 1-3). A saudabilidade como significado-chave dos selos de certificação orgânica para o consumidor. In
Darsamo, V., & Walbeek, C. (2023). Effect of price and income on the demand for sugar-sweetened beverages in Nigeria: an analysis of household consumption data using an almost ideal demand system (AIDS).
Femenia, F. (2019). A meta-analysis of the price and income elasticities of food demand.
Gil, A. C. (2022).
Hoyos, R. E., & Medvedev, D. (2011). Poverty effects of higher food prices: a global perspective.
Hoffmann, R. (2019). Como mulheres e homens contribuem para a desigualdade da renda domiciliar per capita no Brasil.
Hoffmann, R. (2020). Desigualdade de renda no Brasil, 1995-2019: diversas distribuições e o impacto do desemprego.
Hoffmann, R., & Vaz, D. V. (2021). Mensurando a desigualdade no Brasil: evidências a partir da renda e dos gastos das famílias.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. (2023).
Kaplan, S., White, J. S., Madsen, K. A., Basu, S., Villas-Boas, S. B., Schillinger, D. (2024). Evaluation of changes in prices and purchases following implementation of sugar-sweetened beverage taxes across the US.
Kfouri, I. C. (2018).
Matos, M., Santos, F., & Eichler, P. (2020). Sugarcane world scenario. In F. Santos, S. C. Rabelo, M. Matos & P. Eichler (Eds.),
Philippidis, G., and Sanjuán-López A. I. (2024). An ex-ante study on the impacts of reduced EU sugar consumption: a sweet mix of health and environmental benefits.
Souza, M. J. P., Oliveira, P. R., & Burnquist, H. L. (2013). Lar “Doce” Lar: uma análise do consumo de açúcar e de produtos relacionados no Brasil.
Vaz, D. V., & Hoffmann, R. (2020). Elasticidade-renda e concentração das despesas com alimentos no Brasil: uma análise dos dados das POF de 2002-2003, 2008-2009 e 2017-2018.
Verly Junior, E., Darmon, N., Sichieri, R., & Sarti, F. M. (2020). Reaching culturally acceptable and adequate diets at the lowest cost increment according to income level in Brazilian households.
Submetido em:
24/08/2023
Aceito em:
29/04/2025